Türkiye yer altı kaynak çeşitliliği bakımından dünyanın zengin ülkelerinden bir tanesidir. Buna bağlı olarak ülkemizde madencilik sektörü her geçen gün daha çok önem kazanmaktadır.
Hedefi cevher çıkartma ve zenginleştirme olan maden ocaklarında delme ve patlatma araçları, kazıcı ve yükleyiciler, tahkimat sistemleri, maden ayak makineleri, nakliye elemanları, hava ve su tesisatı gibi iş makinaları kullanılmaktadır.
İş makineleri, inşaat işleri için tasarlanmış ağır hizmet tipi araçlar olan ağır ekipmanlardır. Büyük miktarlarda toprağı hareket ettirmek, çevre düzenlemesi, temel kazmak vb. ağır işlerde kullanılırlar. Hafriyat ekipmanı ayrıca şu şekilde de ifade edilebilir: Ağır kamyonlar, ağır makineler, inşaat ekipmanları, mühendislik ekipmanları, ağır hidrolikler, bu ifadeler türetilebilir. Çoğu hafriyat ekipmanı, birincil hareket kaynağı olarak hidrolik sistemleri kullanır.
Ekskavatörler çok yönlü kullanıma sahip iş makineleridir. Paletli ve lastik tekerlekli olarak ikiye ayrılırlar. Üst ve alt seviyelerde kazı yapma, zemini sıyırma, kırma, kanal kazma ve yükleme gibi işleri yapabilirler. Yol (kara ve demiryolu), baraj ve maden ocaklarında yaygın olarak kullanılırlar.
Loder, bir traktör ve önde yüklemeyi sağlayan kepçe kısmından oluşuyor. Bu makine tipi yükleme işlerinde kullanılıyor. Yükleyici, asfalt, yıkım döküntüsü, çakıl, kütük, ham mineraller, geri dönüştürülmüş malzeme, kaya, kum, talaş gibi malzemeleri yüklemek için inşaatta kullanılan bir ağır ekipman makinesidir. Tasarım ve uygulamaya bağlı olarak, kepçe, ön yükleyici veya mini yükleyici gibi çeşitli adlarla anılan birçok yükleyici türü vardır.
Yükleyiciler paletli ve tekerlekli yükleyici olarak ikiye ayrılırlar. İnşaat işleri, yol yapımı, temel hafriyatı gibi çeşitli işlerde taşıma-yükleme amaçlı kullanılırlar. Paletli yükleyiciler zemine daha geniş yüzeyde temas ettiğinde her türlü zeminde emniyetle çalışabilirler. Lastik tekerlekli olanları ise paletliye göre daha seri manevra yapabilirler.
Kazıcı yükleyici – Backhoe Loader – Bekoloder lerin normal yükleyicilerden farkı kazma yeteneğini olmasıdır. Hendek kazıları, kanal kazma, yapı temellerinde kullanılır. Kırıcı aparatı takıldığında kırma işlemi yapabilen, traktör tipi yükleyicilerdir.
Dozerler bıçakların çalışma durumuna göre buldozer, angledozer ve tiltdozer olarak üçe ayrılır. Arazi temizleme, malzeme serme, tesviye yapma, zemin gevşetme gibi amaçlarla kullanılır. Taşıma işlemini kısa mesafelerde yapabilir. Manevra hızları düşüktür. Yapısı dengelidir, bu sayede bir çok zeminde kolaylıkla çalışır.
Greyder çoğunlukla yol yapımı işlerin yüzeyin düzeltilmesinde kullanılan, altında bulunan ve değişik açılarla toprağı kesip yayabilen, engebeli yerleri düzeltmekte kullanılan makinedir. Greyderler; ön kısım, arka kısım, şasi ve kazıyıcı levhadan oluşuyor.
İş kamyonu toprak, kaya ve maden taşıma görevlerini yapan iş makineleridir. Düz şasi ve belden kırmalı kamyonlar şeklinde üretilirler. Zor koşullarda ve yüksek manevra ihtiyacı duyulduğunda belden kırmalı olanları tercih edilir.
Sondaj makinesi zemin tanıma, su ve maden arama, jeolojik araştırmalar yapmak gibi çeşitli amaçlarla kullanılır.
3.Organize Sanayi Bölgesi Kamil Şerbetçi Bul. 19.Cad. No:12 GAZİANTEP